Persbericht

BTW-verlaging energiefacturen vergt tijd om chaos in de markt te vermijden

26/01/2022

Energiefactuur verlichting: FEBEG is partner van de regering en vraagt juridisch sluitende criteria en voldoende tijd om de regeringsbeslissingen uit te voeren. Invoering van een BTW-verlaging of enige andere maatregel op 1 februari is technisch en praktisch onmogelijk.

De internationale energieprijzen blijven op zeer hoge niveau met als gevolg zeer hoge facturen voor de gezinnen. FEBEG en haar leden werken constructief aan klantgerichte oplossingen.

Een btw-verlaging is één van de mogelijke pistes die voorliggen. 

Deze piste lijkt simpel om te implementeren. Echter alle communicatie naar onze klanten en overheid moet worden aangepast: prijzen, promoties, websites, prijsvergelijkers, voorschot- en afrekeningsfacturen, contracten, doorstortingen naar de overheid etc. Tientallen interne processen moeten worden aangepast en getest. Al die aanpassingen kwalitatief en helder voor de klant uitvoeren, vergt voldoende tijd. Een onmiddellijk ingaande BTW-verlaging is dus geen optie. Het correct factureren en informeren is een basisvoorwaarde opdat de markt kan functioneren en de transparantie naar de klanten wordt gegarandeerd.

FEBEG verzoekt de federale regering eerstdaags een duidelijke beslissing te nemen. Die kunnen de leveranciers als partner van de regering vanaf 1 april uitvoeren. Enkel mits deze aanpassingstermijn kunnen de energieleveranciers dit technisch realiseren op een kwaliteitsvolle manier en zo de gezinnen de correcte klantenservice waarborgen die ze verdienen.

Marc Van den Bosch, general manager FEBEG: “We vragen de regering om, wat ook de beslissing is, een doordachte keuze te maken qua maatregel met sluitende juridische criteria, en de leveranciers tot 1 april te geven om die te kunnen implementeren. “

------------------------

Over FEBEG

FEBEG, de federatie van Belgische elektriciteits -en gasleveranciers, vertegenwoordigt de producenten van elektriciteit, de handelaars en leveranciers van elektriciteit en gas evenals de laboratoria in de elektriciteits- en gassector. FEBEG heeft 34 effectieve leden, die rechtstreeks circa 7.580 personen te werk stellen en een omzet van om en bij de 16,5 miljard EUR vertegenwoordigen (2020).

Perscontacten :

Marc Van den Bosch, General Manager en woordvoerder FEBEG
marc.vandenbosch@febeg.be I +32 2 500 85 80 I +32 497 30 98 79

Stéphane Bocqué, Communication Manager van FEBEG
stephane.bocque@febeg.be I +32 (0)2 500 85 85 I +32 475 75 19 66