Artikel

FEBEG gehoord in het Vlaams Parlement rond de conceptnota ‘het Vlaams energienet in evenwicht’

26/02/2016

Op 24 februari werd FEBEG in het Vlaams parlement gehoord in het kader van de hoorzittingen rond de conceptnota ‘het Vlaams energienet in evenwicht’, ingediend door de heer Andries Gryffroy.

In de toelichting heeft FEBEG een klantcentraal model bepleit waarbij de commerciële marktpartijen diensten leveren aan hun klanten (residentiëlen, bedrijven, netbeheerders en overheden). Klanten willen en kunnen immers zelf meer en meer keuzes maken op het vlak van energie en zo waarde creëren. Dit kan door in te spelen op onder meer de optimale benutting van hernieuwbare energie via opslag en gebruik, door in te spelen op dynamische prijzen en te letten op marktomstandigheden, door mee te helpen aan het evenwicht, door bij te dragen aan de bevoorradingszekerheid en door netondersteunende diensten aan de netbeheerders te leveren.

De commerciële marktpartijen zijn de enigen die dit breed scala aan diensten kunnen verzorgen voor de klant. FEBEG heeft hierbij benadrukt dat in een commerciële markt de meest economische oplossing om flexibiliteit te benutten gezocht wordt, waarbij opslag één van de mogelijkheden is. Er zijn bijvoorbeeld heel veel diensten die een batterij kan leveren. Wanneer meerdere diensten kunnen aangeboden worden, is de kans het grootst dat de batterij rendabel kan gemaakt worden’. Alleen een commerciële partij kan de batterij het meest volledig inzetten.

Voor FEBEG dienen de netbeheerders het klantcentraal model te faciliteren door het inzetten van slimme meters en slimme tarieven en door de aanbesteding van netondersteunende diensten bij de commerciële marktpartijen.

Ten slotte heeft FEBEG aangetoond dat er reeds verschillende commerciële diensten op vlak van flexibiliteit, opslag, slimme toepassingen, ‘Internet of things’, enz. aangeboden worden door de leden van FEBEG.

Download de print-outversie van de gegeven presentatie.