Artikel

FEBEG jaarevent 2024 - Foto's, aftermovie, interviews

21/06/2024

Op 21 juni vond in Brussel het jaarlijkse event van FEBEG plaats met de cruciale rol van de industrie in de energietransitie als thema, met enkele toonaangevende sprekers:

Tinne Van der Straeten, minister van Energie en Alexia Bertrand, Staatssecretaris voor Consumentenbescherming langs politieke kant. In hun toespraken maakten zij een balans op en kijken ze optimistisch naar de toekomst.

François Gemenne, professor aan HEC Paris en co-auteur van het rapport van de IPCC was onze Keynote speaker. Hij moedigt ons aan om onze logica te wijzigen en positief te communiceren over de successen van de energietransitie, zodat het publieke draagvlak groter wordt.

Tom Van Ierland, Head of Unit bij DG CLIMA van de Europese Commissie benadrukte de instrumentele rol van het Europese wetgevingsarsenaal, waaronder de Klimaatwet, het 'Fit for 55' wetgevingspakket, de NZIA, de CBAM enz.

De ‘captains of industrie die deelnamen aan het debat waren Jan Remeysen (CEO van BASF – Antwerpen), François-Michel (CEO van John Cockerill Energy), Philippe Alboort (Arcelor Mittal in Gent) en Marc Van den Bosch (general manager FEBEG). België heeft de troeven voor een succesvolle transitie naar een koolstofarme en recyclage-industrie in handen: een strategische ligging, de meest efficiënte fabrieken en personeel en een vrij uniek economisch en industrieel netwerk. We kunnen deze troeven nog versterken door een vereenvoudigd wettelijk kader dat meer toelaat dan oplegt, snellere vergunningen, de ontplooiing van performante EU-netwerken (H2, gas,CO2, elektriciteit, enz.), de oriëntatie van de interne markt naar koolstofarme producten, financiering voor pioniers, enz.

Foto's & vidéos van het event