Persbericht

Capaciteitsmarkt (CRM): een regeringsbeslissing noodzakelijk om investeringen in de energietransitie te stimuleren

20/07/2018

FEBEG verwelkomt de beslissing die de Belgische regering vandaag heeft genomen om een ​​marktbreed capaciteitsvergoedingsmechanisme (CRM) in België te implementeren. Dit CRM zal de energiemarkt (EOM) aanvullen met een echte capaciteitsmarkt die de beschikbaarheid van voldoende productiecapaciteit, opslag en vraagbeheer zal garanderen en zo de langetermijn bevoorradingszekerheid op vlak van elektriciteit voor ons land te waarborgen.

Deze langverwachte beslissing zal het investeringsklimaat in het Belgische elektriciteitssysteem aanzienlijk verbeteren. Dit Belgisch elektriciteitssysteem moet immers betrouwbaar en robuust zijn in de context van de energietransitie absoluut behouden.

Marc Van den Bosch, algemeen directeur FEBEG: "Deze beslissing van de Belgische regering markeert een belangrijk keerpunt voor onze sector. Het is essentieel om investeringen in de energietransitie te stimuleren in het bijzonder in België. Het doel van een marktbreed capaciteitsvergoedingsmechanisme is om de bevoorradingsszekerheid tegen de meest correcte prijs te garanderen. Dit gebeurt door het toekennen van de extra vergoeding die nodig is om bestaande capaciteiten blijvend te exploiteren en om de bouw van nieuwe capaciteiten met een normaal niveau van economische rentabiliteit mogelijk te maken."

De door de overheid beoogde CRM voldoet aan de voorwaarden waarvoor FEBEG het laatste jaar sterk pleitte: een marktgebaseerd CRM, wat betekent dat de capaciteiten beschikbaar zijn op de klassieke elektriciteitsmarkt; technologie neutraal, d.w.z. open voor productie, opslag, vraagbeheer; open voor bestaande eenheden, repowering en nieuw eenheden; en open voor grensoverschrijdende participaties; verenigbaar met de Europese richtlijnen die in het bijzonder een niet-discriminerende behandeling opleggen

Marc Van den Bosch, General Manager FEBEG: "Dit is slechts een voorstel dat nog formeel moet worden goedgekeurd door de Europese Commissie en vervolgens operationeel moet worden geïmplementeerd. Er is dus nog veel werk aan de winkel. We moeten dit snel finaliseren, want de investeringen zouden ten laatste tegen 2021 moeten beginnen ".

 

Over FEBEG

FEBEG, de Federatie van Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven, vertegenwoordigt de producenten van elektriciteit, de handelaars en leveranciers van elektriciteit en gas evenals de laboratoria in deze sectoren. FEBEG heeft 35 effectieve leden, die rechtstreeks meer dan 7.895 personen te werk stellen en een omzet van om en bij de 17,6 miljard EUR vertegenwoordigen.

Persrelaties:

Marc Van den Bosch, General Manager en woordvoerder van FEBEG
Marc.vandenbosch@febeg.be I +32 2 500 85 80 I +32 497 30 98 79

Stéphane Bocqué, Communication Manager van FEBEG 
stephane.bocque@febeg.be I +32 (0)2 500 85 93 I +32 475 75 19 66