Artikel

De Vreg stelt de invoering van het capaciteitstarief uit tot 1/1/2023

27/06/2022

De Vreg heeft beslist om de invoer van het capaciteitstarief met 6 maanden uit te stellen tot 1januari 2023. FEBEG verwelkomt deze beslissing. Zij en haar leden, maar ook distributienetbeheerder Fluvius, waren vragende partijen voor dit uitstel.

Vandaag betalen de afnemers de distributienettarieven op basis van hun afname (kWh). Vanaf 1/1/2023 zullen de nettarieven m.b.t. de afname worden betaald op basis van de netcapaciteit (kW) die er wordt gebruikt.  De wijziging slaat dus enkel op een andere manier van aanrekenen van de distributienetkosten. De andere delen van de elektriciteitsfactuur blijven dus onveranderd aangerekend op basis van het verbruik (kWh).  Voor afnemers met een EV, warmtepomp zal het dus meer dan ooit interessant worden om het verbruik te spreiden of om slim aan te sturen.

Het capaciteitstarief is in de context van de toenemende elektrificatie een belangrijk instrument om de energietransitie te begeleiden.
FEBEG wil vooral dat de introductie van het capaciteitstarief in optimale omstandigheden doorgaat en dat de marktprocessen waaronder het facturatieproces correct verlopen, zodat alle klanten correcte en tijdige facturen ontvangen.

Marc Van den Bosch, general manager FEBEG: "door dit uitstel krijgen de marktactoren de nodige tijd om alle administratieve en ICT-processen te implementeren en grondig te testen. De leveranciers -die de netkosten voor rekening van de netbeheerders aan de eindklanten factureren – zullen, samen met Fluvius en met de Vreg, deze tussenperiode benutten om hun klanten te informeren over deze belangrijke tariefaanpassing".