Artikel

Eurelectric's 'Power Barometer' 2022

21/09/2022

In de context van de prijscrisis op de energiemarkt publiceerde Eurelectric, waarvan de FEBEG lid is, deze maand haar ‘Power Barometer 2022.

Paradoxaal genoeg speelt aardgas een overheersende rol in deze barometer. Uit het verslag blijkt onder meer dat, indien Rusland de gasleveringen volledig zou stopzetten, de vraag voldoende moet verminderen zodat de gasvoorraden aan het einde van de winter 2022 niet volledig leeg zijn.

Aangezien gas de dominante prijsfactor is op de elektriciteitsmarkt, heeft de hoge prijs ervan de elektriciteitsprijs op de day-ahead groothandelsmarkten tussen januari 2021 en augustus 2022 met 532% opgedreven.

Kristian Ruby, Secretaris-Generaal van Eurelectric: «De kern van het probleem is de schaarste van de gasvoorziening en onze verslaving aan geïmporteerde fossiele brandstoffen. De regeringen moeten dit fundamentele probleem aanpakken in plaats van ad-hoc maatregelen te nemen die de elektriciteitsmarkt verstoren. Tegelijkertijd moeten in de komende winter maatregelen tot zuinigheid worden aangemoedigd.»

De Power Barometer 2022 onderstreept ook de aanzienlijke financierings-behoeften die voor de elektrificatie nodig zijn: op EU-niveau worden gedurende meerdere decennia jaarlijkse investeringen van 153 miljard euro per jaar verwacht (investeringen in stroomopwekking faciliteiten en in netwerken).

Kristian Ruby besluit: «Deze crisis toont ons de echte waarde van energie. Europa moet zich klaarmaken voor een moeilijke winter en we moeten allemaal bereid zijn ons deel van de uitdaging op ons te nemen.»