Artikel

FEBEG verheugd over de invoering van slimme meters

11/06/2015

Slimme metersFEBEG is verheugd over het initiatief van de Vlaamse Minister van Energie, Annemie Turtelboom over de uitrol van slimme meters.  Hiermee kan Vlaanderen de huidige achterstand bij de uitrol van slimme meters  tegenover andere Europese landen beginnen wegwerken.

De energieleveranciers staan positief t.o.v. de invoering van de intelligente meter met als doel de energie-efficiëntie te verhogen: de slimme meters zetten de gebruikers aan tot meer rationeel energieverbruik.  De gebruikers komen zo in de ‘driving-seat’ om beter en minder energie te verbruiken en om hun factuur te beheersen. De slimme meters openen eveneens de weg voor het aanbieden van nieuwe producten en diensten op maat van de klant. De energieleveranciers staan klaar om hun klanten in deze nieuwe marktontwikkeling te begeleiden.

FEBEG ondersteunt ook een kosten-efficiënte aanpak inzake slimme meters. Daarom pleiten we voor een gefaseerde introductie van slimme meters. Dit betekent dat deze prioritair worden geïnstalleerd bij klanten zoals: prosumenten, klanten met een budgetmeter, klanten die belangrijke verbouwingen uitgevoerd hebben, nieuwbouwwoningen, etc.  Bijkomend roept FEBEG de netbeheerders op om nauw samen te werken inzake slimme meters zodat de Belgische markt kan genieten van één communicatiestandaard om de data van slimme meters uit te lezen en te gebruiken. Dit zal zowel de marktwerking als de consumenten ten goede komen.