Artikel

Slimme meters: op weg naar het energiesysteem van morgen in ieders belang

12/01/2018
compteur intelligent - slimme meter  - smart meter - app for dito

FEBEG waardeert de dynamiek die de Waalse regering op gang heeft gebracht voor de regionale uitrol van slimme elektriciteitsmeters. Dat is goed nieuws voor de consumenten, die baat zullen hebben bij een betere optimalisering van het energiesysteem als geheel. De slimme meter zal de afnemer meer betrekken bij het energiesysteem, meer bepaald via door de leveranciers ontwikkelde innovatieve diensten en producten die nog beter zijn afgestemd op de behoeften van de klant. FEBEG ondersteunt deze digitalisering die bijdraagt aan de opbouw van het slimme energiesysteem van de toekomst

De slimme meter zal de consumenten een duidelijker en dynamischer beeld geven van hun energieverbruik. Dit zal hen ertoe aanzetten energie-efficiëntiemaatregelen te nemen en hun energieverbruik te optimaliseren en te beperken. Op basis van het specifieke verbruiksprofiel, maar ook van het productie- en opslagprofiel van elke klant zullen de leveranciers nieuwe diensten en marktoplossingen kunnen aanbieden en de klanten begeleiden bij de energietransitie. Slimme meters zullen de marktprocessen faciliteren, zoals het op afstand lezen van de meters, een transparantere facturatie, een beter beheer van verhuizingen enz.

Marc Van den Bosch, general manager FEBEG: “De inzet van slimme meters is een essentiële stap om de energietransitie te faciliteren.  Zonder een adequaat en permanent meetinstrument is het niet mogelijk om de som van de waarde van elk individueel gedrag [d1] te evalueren en ter beschikking te stellen van het energiesysteem. Als commerciële speler willen wij innoveren en diensten ontwikkelen die de consumenten in staat stellen een actieve rol te spelen, zowel in hun eigen voordeel als om de totale kosten van het systeem te optimaliseren en te verlagen. De slimme meter is een belangrijke schakel in een steeds meer gedecentraliseerd en flexibel energiesysteem. Een systeem waarin prosumenten, digitalisering en nieuwe elektrische toepassingen – elektrische voertuigen, warmtepompen, warmteopslag, batterijen, Internet of Things enz. – een steeds grotere rol gaan spelen."