Artikel

Vermijd overbelasting van de callcenters van leveranciers over de btw-verlaging op gas: de toepassing gebeurt automatisch

17/03/2022

FEBEG verwelkomt het besluit van de regering om de BTW op gas tijdelijk te verlagen tot 6%. De leveranciers zijn partners van de regering bij de uitvoering van deze maatregel, net zoals zij eerder de tijdelijke verlaging van de BTW op elektriciteit, de verlenging van het sociaal tarief, de uitbetaling van de cheque van 80 euro aan de begunstigden van het sociaal tarief, enz. hebben uitgevoerd.

De termijn voor de implementatie van deze btw-verlaging op gas is zeer kort. Dit was ook al het geval voor de recente tijdelijke verlaging van de btwop elektriciteit.

Momenteel wordt met de FOD Financiën gewerkt aan het bepalen van de modus operandi. Er zijn grenzen waarmee rekening moet worden gehouden op technisch niveau, op personeelsniveau en ook met betrekking tot de werklast en de financiële gevolgen voor de leveranciers.

De leveranciers zullen erop toezien dat elke klant de btw-verlaging krijgt waarop hij recht heeft. Op dit moment weten zij niet hoe dit in de praktijk zal worden toegepast. FEBEG en de FOD Financiën zullen later meedelen hoe deze maatregel in de praktijk zal worden uitgevoerd, zoals zij samen zullen hebben bepaald.

Marc van den Bosch, algemeen directeur FEBEG: "Wij danken de klanten en de overheid voor hun begrip. De administratieve, commerciële en IT-werklast van leveranciers en hun callcenters is sinds eind vorig jaar enorm toegenomen. Deze btw-verlaging op gas zal worden toegepast op het verbruik in de betrokken periode en elke residentiële klant zal er tot de laatste euro van kunnen profiteren.”