Innovatie & transitie

Business case

Ontwikkeling door ENGIE van groene waterstofprojecten voor mobiliteit en industrie in België

De FEBEG leden zijn actief in de ontkoling van de gassector.
ENGIE is een wereldwijd geëngageerde energiegroep. Een van de strategische assen van de groep is de ontwikkeling van groene waterstofoplossingen, op industriële schaal, ten behoeve van de regionale en wereldwijde markten.

De Belgische dochteronderneming profiteert bijgevolg van de leercurve van de uitvoering van talrijke demonstratieprojecten, maar ook van projecten op industriële schaal door dochterondernemingen van de Groep in zeer uiteenlopende sectoren en op 4 continenten.

ENGIE merkt op dat elektrificatie niet alles kan oplossen in de energietransitie. Het potentieel voor hernieuwbare energie is beperkt en de capaciteit van het hoogspanningsnet heeft zijn technische en economische grenzen. Moleculen, waaronder waterstof en synthetische gassen, zullen deel uitmaken van de oplossing voor de energietransitie, dankzij hun hoge energie-inhoud, hun (seizoensgebonden) opslagcapaciteit en de stuurbaarheid van hun gebruik.

In België richt ENGIE zich op industriële toepassingen en waterstofdemonstratieprojecten op het gebied van (openbaar) vervoer en industrie. Meer dan 10 projecten zijn momenteel in ontwikkeling.

Onder de voorwaarden voor de opkomst van een waterstofsector in België identificeert ENGIE de volgende belangrijke succesfactoren: verdere groei van hernieuwbare energieën; certificaten van garantie van oorsprong voor hernieuwbare gassen; politieke en financiële steun van de overheid voor demonstratieprojecten en O&O; opname van waterstof in de vergroeningstraject van het openbaar vervoer.

Download hier de presentatie
 

#A2D3F3
Donker

Recente cases

Innovatie & transitie

Met de ondertekening van het Burgemeestersconvenant gingen lokale besturen de uitdaging aan om de klimaatdoelstellingen van de Europese Unie te behalen, en zelfs te overtreffen. Londerzeel en Meise sloegen de handen in elkaar en sloten gezamenlijk een energieprestatiecontract (EPC) af met een private partner. Dit contract zal in aanzienlijke mate bijdragen aan het behalen van de vastgelegde objectieven.

Innovatie & transitie
Duurzaamheid

In Gent worden veel openbare en privégebouwen via een stadsverwarmingsnet van ecologische warmte voorzien. Een dergelijk netwerk is bijzonder energie-efficiënt. Het maakt het mogelijk om op een duurzame en betaalbare manier energie te verkrijgen.

Innovatie & transitie

Als eigenaar van 3.700 woningen, heeft de Foyer Anderlechtois een partnerschap aangegaan met een FEBEG-lid om haar energiefactuur en de ecologische voetafdruk van haar gebouwen te verminderen. Het betreft een multi-sites energieprestatiecontract dat op dit vlak een primeur is voor de sociale huisvesting in België.