Persbericht

De beslissing van het Parlement over de CRM-financiering maakt de weg vrij voor investeringen om de bevoorradingszekerheid te waarborgen

01/07/2020

De beslissing van de commissie Energie van het parlement over de financiering van de CRM (Capacity Remuneration Market) neemt het laatste obstakel weg voor het goedkeuringsproces van het Belgische CRM-mechanisme door de Europese mededingingsautoriteiten. Dit is uitstekend nieuws voor de bevoorradingszekerheid op middellange tot lange termijn van ons land.

Marc Van den Bosch, general manager van FEBEG: "Wij danken de leden van de Energiecommisie voor het gerealiseerde werk in dit complexe dossier en voor hun samenwerking om deze belangrijke resolutie uit te werken en te stemmen. Het was inderdaad dringend noodzakelijk een besluit te nemen omdat de termijn voor de eerste aanbesteding in oktober 2021 gerespecteerd moet worden, dit om de ontwikkeling van de noodzakelijk capaciteiten tegen 2025 mogelijk te maken”.

Het akkoord in de energiecommissie van het Parlement over het financieringsmechanisme moet nog worden bevestigd in de plenaire vergadering van het Parlement vóór 21 juli. We hopen dat dit akkoord, samen met een komende goedkeuring van het Belgische CRM-mechanisme door de Europese autoriteiten, de weg zal vrijmaken voor de investeringen van onze leden in de elektriciteitscapaciteit die nodig zijn om de bevoorradingszekerheid in België te verzekeren.

De FEBEG-leden stellen momenteel alles in het werk om aan de eerste veilingen deel te kunnen nemen en de geplande capaciteiten tijdig op te leveren.
Ter herinnering: de Belgische CRM is technologisch neutraal, d.w.z. open voor verschillende vormen van elektriciteitscapaciteit: productie, vraagbeheer en opslag.

 

Over FEBEG

FEBEG, de Federatie van Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven, vertegenwoordigt de producenten van elektriciteit, de handelaars en leveranciers van elektriciteit en gas evenals de laboratoria in deze sectoren. FEBEG heeft 33 effectieve leden, die rechtstreeks meer dan 7.700 personen te werk stellen en een omzet van om en bij de 17,7 miljard EUR vertegenwoordigen.

Persrelaties:

Marc Van den Bosch, General Manager en woordvoerder van FEBEG
marc.vandenbosch@febeg.be I +32 2 500 85 80 I +32 497 30 98 79

Stéphane Bocqué, Communication Manager van FEBEG
stephane.bocque@febeg.be I +32 (0)2 500 85 85 I +32 475 75 19 66