Artikel

Groen licht van de Europese Commissie voor de aanpassing van het Belgische CRM verhoogt de rechtszekerheid voor investeerders

02/10/2023

FEBEG is tevreden met de goedkering van het aangepaste CRM door de EU-commissie en apprecieert het werk van de Belgische overheden om de tijdige goedkeuring van de Europese Commissie te bekomen voor de aanpassing van het Belgische CRM (Capacity Remuneration Mechanism).

Deze goedkeuring was nodig om rekening te houden met de verlenging van twee kernreactoren in België tot 2025 (voor 2.077 MW vermogen) en dit vóór de afsluiting van de biedingen voor de T-4 veiling voor het leveringsjaar 2027-2028, die eind september plaatsvond.

Marc Van den Bosch, Algemeen Directeur van FEBEG: "Projectontwikkelaars van nieuwe elektriciteitscapaciteit die in aanmerking komt voor het CRM zijn tevreden met de goedkeuring van het aangepaste CRM door de Europese Commissie. Dit verhoogt de zichtbaarheid en de rechtszekerheid voor deze grootschalige investeringen. Deze beslissing bekomen door de Belgische regering is ongetwijfeld positief voor de elektriciteitsbevoorradingszekerheid van ons land op middellange en lange termijn. We nodigen de minister en haar administratie uit om het werk voort te zetten en het CRM verder te perfectioneren, in het bijzonder door criteria te definiëren die bestaande elektriciteitscapaciteiten stimuleren om deel te nemen aan het CRM".