
De Vlaamse windenergiesector blijft vastberaden om samen met de Vlaamse overheid de ambitieuze klimaatdoelstellingen te realiseren. De sector heeft zich geëngageerd om de ambitieuze doelstelling van 2,8 GW windcapaciteit tegen 2030 te helpen realiseren, zoals vooropgesteld in het Vlaams Windplan.
Om deze doelstelling te halen wil de sector mensen en grote middelen blijven inzetten om die gezamenlijke ambitie te realiseren tegen 2030, en is bereid om de nodige initiatieven te ontwikkelen om in samenspraak met de overheid nieuwe vormen te vinden om het draagvlak verder te versterken.
Windenergie: onmisbaar onderdeel van flexibiliteit en sterk rol voor het klimaat
Windenergie speelt een essentiële rol in het Vlaams Energie- en Klimaatplan, waarover de Vlaamse regering onlangs een akkoord vond. Dit vereist echter dat we alle beschikbare ruimte optimaal benutten, zeker op industrieterreinen, in havengebieden en langs autosnelwegen. Ook repowering van bestaande turbines is daarbij een absolute meerwaarde.
De recente omzendbrief over nieuwe afstandsregels voor onshore windturbines dreigt een rem te zetten op deze gezamenlijke ambitie. “De sector betreurt het dat deze omzendbrief tot stand is gekomen zonder grondig overleg met de ontwikkelaars die investeren en windprojecten realiseren op het terrein,” zegt Maarten Dedeyne, directeur van de Vlaamse Windenergie Associatie (VWEA).
Uiteraard is de impact van de nieuwe afstandsregel groot. Niet alleen voor toekomstige projecten, maar ook voor meer dan 90 lopende dossiers die zich in een vergunnings- of beroepsprocedure bevinden.
Hoewel de context uitdagender wordt, blijft de sector geloven in samenwerking
FEBEG en VWEA roepen de Vlaamse overheid dan ook op tot overleg met alle betrokken stakeholders. Enkel via een open en constructieve dialoog kunnen we het draagvlak versterken en robuuste vergunningen garanderen. Zo kunnen we blijven werken aan een energiebeleid dat betaalbare, koolstofarme en betrouwbare energie voor iedereen garandeert.
“Meer hernieuwbare energie leidt aantoonbaar tot lagere marktprijzen voor zowel gezinnen als bedrijven,” benadrukt Marc Van den Bosch, algemeen directeur van FEBEG. “Afstandsregels die de uitrol van windenergie belemmeren, zijn dan ook een slechte zaak voor de elektriciteitsconsument.”
De Vlamingen en de Vlaamse regering kunnen op de windenergiebedrijven rekenen om hun rol te blijven spelen in de energietransitie. Door de winddoelstelling te halen, de Vlaamse industrie te helpen decarboniseren en burgers en lokale besturen te helpen om te participeren in windenergie in Vlaanderen - in het belang van klimaat, economie en betaalbare energie voor bedrijven en consumenten.
--------------------------
Over FEBEG
FEBEG, de federatie van Belgische elektriciteits -en gasleveranciers, vertegenwoordigt de producenten van elektriciteit, de handelaars en leveranciers van elektriciteit en gas evenals de laboratoria in de elektriciteits- en gassector. FEBEG heeft 35 effectieve leden, die rechtstreeks circa 7.366 personen te werk stellen en een omzet van om en bij de 16,5 miljard EUR vertegenwoordigen (2020).
Over VWEA
De Vlaamse Windenergie Associatie (VWEA) verenigt de actoren in de windenergiesector (studiebureaus, projectontwikkelaars, windparkuitbaters en de toeleverings-industrie) en is het aanspreekpunt voor de overheid en bedrijven met interesse in windenergie. VWEA ijvert voor een gedragen ontwikkeling van windenergie in Vlaanderen.
Perscontacten
Marc Van den Bosch, General Manager en woordvoerder FEBEG
marc.vandenbosch@febeg.be I +32 2 500 85 80 I +32 497 30 98 79
Stéphane Bocqué, Communication Manager van FEBEG
stephane.bocque@febeg.be I +32 (0)2 500 85 83 I +32 475 75 19 66
Maarten Dedeyne, Directeur VWEA
Maarten.dedeyne@ode.be I +32 499 29 01 57