Capaciteitsvergoedingsmechanisme (CRM)

In het kader van het energiepact pleit FEBEG reeds sinds geruime tijd voor de invoering van een capaciteitsvergoedingsmechanisme (CRM) om de bevoorradingszekerheid van België te verzekeren.

Wat is een capaciteitsvergoedingsmechanisme (CRM)?

Een capaciteitsvergoedingsmechanisme of een CRM is een aanvulling op de bestaande energiemarkten. Deze capaciteitsmarkt garandeert dat er voldoende capaciteit beschikbaar is om de levering van elektriciteit veilig te stellen.

Het doel van een marktgebaseerd capaciteitsmechanisme is om de bevoorradingszekerheid veilig te stellen en dit tegen een marktconforme prijs.

Dit mechanisme lost zo het probleem van “missing money” op: sommige productie eenheden slagen er niet in om voldoende inkomsten uit de markt te halen om rendabel te zijn waardoor ze (dreigen te) sluiten. 

#A2D3F3
Donker

Strategische reserves : maar een tijdelijke oplossing

Met de strategische reserves beschikte België over een vorm van een capaciteitsmechanisme. De strategische reserves vormen enkel een oplossing voor een tijdelijk risico. Het mechanisme van de strategische reserves zorgt er niet voor dat er nieuwe productiecapaciteit gebouwd wordt omdat dit mechanisme geen nieuwe investeringen aantrekt. Om een gepast antwoord  kunnen bieden op meer structurele tekorten, is een overgang naar een marktgebaseerd capaciteitsmechanisme vereist.

Donker

Voor FEBEG moet een CRM voldoen aan de volgende voorwaarden: een CRM moet marktgebaseerd zijn, technologieneutraal zijn, en open staan voor productie, opslag en vraagbeheer; open staan voor nieuwe en bestaande eenheden en open staan voor deelname van capaciteit uit andere landen.                                  

#F5D3D5
Donker

Bestaan er reeds CRM's in andere Europese lidstaten?

Op basis van de richtlijnen voor staatssteun heeft de Europese Commissie onlangs zes capaciteitsmechanismen, die zijn ingevoerd in België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië en Polen, goedgekeurd. De Commissie is van mening dat deze mechanismen belangrijk zijn om de continuïteit van de energievoorziening te waarborgen, maar wil dat ze elke vorm van concurrentievervalsing op de energiemarkt vermijden. Deze capaciteitsmechanismen bestaan reeds voor ongeveer de helft van de Europese bevolking (het Verenigd Koninkrijk, waarvan het capaciteitsmechanisme al eerder was goedgekeurd, niet meegerekend).

Er werden drie verschillende soorten capaciteitsmarkten goedgekeurd: strategische reserves (DE, BE), marktwijde capaciteitsmechanismen (IT, PL) en regelingen voor vraagbeheer (FR, GR). Voor de Europese Commissie zijn deze verschillende capaciteitsmechanismen aanvaardbaar op voorwaarde dat het probleem duidelijk wordt gekwantificeerd, het mechanisme van tijdelijke aard is, de mededinging gegarandeerd is en de verschillende capaciteitsbronnen aan de aanbestedingen kunnen deelnemen.

Donker

Nieuws

Handel snel om Belgische CRM-parameters te verbeteren: studie bevestigt de nood aan cruciale veranderingen

02/02/2024 | Artikel

De studie van Compass Lexecon bevestigt een aantal van onze zorgen en benadrukt de dringende noodzaak om het CRM te verbeteren om een efficiënte deelname van de bestaande capaciteit te garanderen.

CRM: een cruciaal instrument dat moet worden verbeterd om de bevooradingszekerheid te waarborgen

31/10/2023 | Artikel

Het CRM, dat cruciaal is voor de bevoorradingszekerheid van ons land op middellange en lange termijn, is dus gedeeltelijk operationeel. Naarmate er meer ervaring wordt opgedaan, kunnen we echter een aantal gebieden aanwijzen waarop het CRM moet worden verbeterd om volledig en effectief aan zijn doelstelling te voldoen.

Het is vijf voor twaalf voor de Belgische bevoorradingszekerheid

13/02/2023 | Artikel

FEBEG waarschuwt al geruime tijd voor capaciteitstekorten in de winters van 2025-2026 en 2026-2027. Elia bevestigt dit in een rapport dat ze begin december 2023 aan de "Kern" (federale regering) voorstelde.